Złota Masala

Kiedy 200 lat temu w Londynie Sake Dean Mahomed otwierał pierwszą hinduską restaurację, nie mógł przypuszczać, że podążający jego śladem imigranci z Bangladeszu, Pakistanu i Indii odmienią na dobre kulinarne gusta Brytyjczyków. „Chicken Tikka Masala — oświadczył w 2001 roku Robin Cook, brytyjski minister spraw zagranicznych — to nasze danie narodowe”.

Masala

Masala to po prostu mieszanka przypraw. Składniki i proporcje różnią się w zależności od prowincji, potrawy czy upodobań kucharza. Bazę stanowią kmin, cynamon, kardamon, czarny pieprz, gałka muszkatołowa i goździki, reszta jest improwizacją podpartą talentem. Jest wyrazistsza w smaku, niż curry, i wystarczy mała szczypta. Pozbawiona żółtej kurkumy, ma czerwonawy lub lekko brązowy kolor. Najlepiej znaną jej odmianą jest Garam Masala, która zdaniem Hindusów ma właściwości lecznicze. Nie ma hinduskiego domu bez Garam Masali w kredensie.

Garam Masalę najlepiej przygotować bezpośrednio przed użyciem, tak jak to robią Hindusi. Przyprawy, każdą oddzielnie praży się na grubej patelni, a potem miele na proszek. Ceremoniał pracochłonny i czasochłonny, ale efekt wart jest zachodu. Zabiegani mogą skorzystać z gotowych mieszanek, do kupienia w wielu sklepach.

Curry powder

Indie, perła w koronie Brytyjskiego Imperium, były drugim domem dla angielskich kolonizatorów. Wracając do kraju, zaopatrywali się w indyjskie przyprawy. Gotową do użycia mieszankę nazwali curry. Stworzona specjalnie dla Anglików przez hinduskich handlarzy zawierała barwiącą na żółto kurkumę, kolendrę, imbir, czosnek, czarny pieprz, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon i kmin. Curry jest odmianą Masali, ale, jakkolwiek to nie zabrzmi, jest Masalą o brytyjskich korzeniach. Hindusi patrzą na nią z góry.

Podbój

Zaledwie po 2 latach od otwarcia restauracji Mr. Mahomed ogłosił bankructwo.

Prawdziwy boom przyszedł w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, wraz z licznym napływem imigrantów z Bangladeszu, którzy opletli cały kraj, ku radości Brytyjczyków, gęstą siecią restauracji.

Dziś curry business znacząco dokłada się do dochodu narodowego Wielkiej Brytanii, a za gigantycznym sukcesem następców Mr. Mohahomeda stoi Masala, autentyczna przyprawa indyjska.

Więcej dowiesz się na: https://www.kuchnieorientu.pl/kategoria-produktu/home/artykuly-spozywcze/kuchniaindyjska/przyprawy-indyjskie/